Bezglutenowe pieczywo – jakie wybrać?

Poradnik Kobiety

04-06-2021

Coraz częściej zdarza się, iż ktoś zmaga się z nietolerancją glutenu czy też choruje na celiakię i musi przejść na dietę bezglutenową. Wiele osób wówczas zadaje sobie pytanie czy przejście na tą dietę wiąże się z koniecznością rezygnowania z jedzenia pieczywa. Na szczęście coraz więcej sklepów wychodzi naprzeciw i w swej ofercie posiada chleb bezglutenowy. Jak wybrać odpowiedni chleb bezglutenowy oraz gdzie można go dostać?

Gluten – czym jest?

Gluten to inaczej białko roślinne, które występuje w ziarnach pszenicy, żyta czy jęczmienia. Znajdować się może również w owsie, jednak należy zachować szczególną ostrożność, gdyż zwykle jest zanieczyszczony innymi zbożami. W zestawieniu z wodą nadaje wypiekom właściwą elastyczność, zwięzłość oraz spulchnienie. To dzięki niemu pieczywo utrzymuje swoją świeżość na dłuższy czas. Obecnie nie wszystkie organizmy odpowiednio tolerują gluten. Sygnałami świadczącymi o występowaniu alergii na gluten są problemy trawienne, bóle brzucha, zmęczenie po spożyciu produktów glutenowych, bóle i zawroty głowy, afty w jamie ustnej, wahania nastroju, stany depresyjne i lękowe, zaburzenia hormonalne, problemy skórne takie jak pokrzywka czy łuszczyca.

Dieta bezglutenowa – jakie produkty wybierać?

Dieta bezglutenowa składa się z produktów, w których występuje pszenica, żyto, jęczmień oraz niektóre pokarmy owsiane. W wielu towarach spożywczych gluten często jest ukryty, odgrywając rolę środka spulchniającego. Zdarzyć się może, że niektóre z bakalii i nasion mogą zawierać w sobie szczątkowe ilości glutenu, gdyż są pakowane na jednej i tej samej taśmie produkcyjnej, co produkty glutenowe. Przed zakupem danej rzeczy należy dokładnie i z uwagą przeczytać każdą etykietę, by niepotrzebnie nie narazić się na złe samopoczucie i inne negatywne skutki zdrowotne.

Bezglutenowe pieczywo – jakie wybrać?

Bezglutenowe pieczywo – jakie kupować?

To, co jest niewątpliwie pozytywne to, że będąc na diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować z pieczywa. Wynika to z tego, że na rynku dostępne jest bezglutenowe pieczywo. Pieczywo to najczęściej jest właściwie oznakowane znakiem przekreślonego kłosa, co oznacza bezpieczeństwo spożycia dla osób, będących na diecie wolnej od glutenu. Jest produkowane w specjalnie certyfikowanych piekarniach, które muszą spełniać warunki Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS), które opracowane zostały przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W tych piekarniach chleby te wypieka się z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, migdałowej, kokosowej, sojowej, amarantusowej, z ciecierzycy, jaglanej, z komosy ryżowej czy też tapioki. W składzie chleba bezglutenowego znaleźć można także mąkę owsianą czy też płatki owsiane. Istotne jest to, by nie był on zanieczyszczony glutenem np. w czasie produkcji. Jak już wspomniano owies sam w sobie jest bezpieczny dla osób nietolerujących gluten czy chorujących na celiakię, ponieważ zawiera w sobie inny rodzaj białka. Wszelki produkty bezglutenowe na bazie mąki owsianej posiadają dodatkowe oznakowanie typu OATS-PL.

 

Podobne artykuły